Voor de 14e keer verwelkomen de drie instituten van de SpacePole (Koninklijk Meteorologisch Instituut, Koninklijke Sterrenwacht, Koninklijk Instituut voor Ruimte-Aëronomie) op het plateau van Ukkel een honderdtal studenten uit België, Spanje, Portugal en het Verenigd Koninkrijk voor een dag in het teken van de wetenschap. Op donderdag 15 mei werden 17 experimenten, bedacht door middelbare scholieren, met een weerballon de ruimte in gestuurd.
Asgard: een ruimtevaarteducatieproject voor scholen
Het educatieve project Asgard wordt georganiseerd door het Sint-Pieterscollege in Jette en ondersteund door ESERO, een netwerk dat ruimteverkenning op een aantrekkelijke, innovatieve en toegankelijke manier in de klas wil integreren. Het biedt middelbare scholieren tussen 15 en 18 jaar de kans om zich gedurende een schooljaar te verdiepen in een wetenschappelijke missie. Het doel van elk team is om een functioneel experiment te ontwikkelen en te produceren dat de ruimte in wordt gestuurd.
Gedurende drie dagen nemen de ingeschreven scholen deel aan verschillende activiteiten: ontmoetingen met wetenschappers, workshops, rondleidingen, uitwisselingen met andere liefhebbers van STEM (wiskunde, informatica, natuurwetenschappen en technologie).
Het hoogtepunt: het experiment waaraan ze maandenlang hebben gewerkt, wordt met een meteorologische ballon van het KMI de stratosfeer ingestuurd. Daarna kunnen ze de verzamelde gegevens ophalen om ze te analyseren.
Een wetenschappelijk avontuur aan de poorten van de ruimte
De ruimte lijkt ver weg, maar toch draait het internationale ruimtestation ISS op een hoogte van 400 km rond de aarde en begint de ruimte op een hoogte van 100 km. Een meteorologische ballon kan gemakkelijk een hoogte van minstens 30 km bereiken. Op die hoogte bevinden we ons al aan de rand van de ruimte: 99% van de atmosfeer bevindt zich onder ons, de lucht is volledig zwart, de aarde blauw en de horizon gebogen, waardoor de bolvorm van de aarde zichtbaar wordt. De ballon bereikt een omgeving die bijna luchtledig is en de experimenten vinden plaats in fysische omstandigheden die bijna identiek zijn aan die op het oppervlak van Mars.
Bron: esero.be