De namen van de stormen die door België, Frankrijk, Spanje, Portugal en Luxemburg zijn gekozen voor het komende seizoen:
De namen werden in onderling overleg door de meteorologische instituten van deze vijf landen gekozen. België heeft de naam Laurence voorgedragen, ter ere van Laurence Broze. Deze Belgische professor in wiskunde en statistiek maakte carrière in Frankrijk, aan de universiteit van Rijsel. Ze is ook voorzitster van de vereniging Femmes et Mathémathiques. Het doel van het KMI is om het belang van vrouwen in de wetenschap en de zeer belangrijke rol van wiskunde in de meteorologie te benadrukken.
Hoe en wanneer krijgen stormen een naam?
In 2015 begonnen de Britse en Ierse weerdiensten systematisch met het geven van namen aan grote stormen. Voorheen gebeurde dit al, maar niet op een systematische manier (denk bijvoorbeeld aan de stormen Lothar en Martin die in 1999 voor aanzienlijke schade zorgden in West-Europa). In de jaren nadien sloten andere Europese landen zich aan bij dit initiatief.
Om het overzichtelijk te houden werd Europa ingedeeld in 6 zones die elk hun eigen lijst maken, maar eens een naam gegeven is door een bepaald land, wordt deze behouden. Zo wordt voorkomen dat een stormdepressies meerdere namen krijgt, wat verwarrend zou zijn.
België werd behoort tot de groep “Zuidwest-Europa”. Het KMI werkt samen met haar Franse, Luxemburgse, Spaanse en Portugese collega’s om elk jaar een nieuwe lijst met namen op te stellen. Net zoals dat bijvoorbeeld in Amerika voor orkanen gebeurt, vormen de beginletters van de namen de letters van het alfabet. Er wordt ook afwisselend een vrouwennaam en een mannennaam gebruikt.
Vanaf het moment dat een weerdienst code oranje of rood geeft in een groot gebied (dus niet lokaal) voor een storm, krijgt deze stormdepressie een naam van de lijst. Per uitzondering kan dit ook gebeuren voor stormdepressies die geen code oranje of rood krijgen voor wind, maar waarvan de impact toch groot wordt geacht. Een recent voorbeeld is de storm in 2021 die van het Nederlandse KNMI de naam Darcy kreeg en waarvoor een weeralarm voor de gladheid gold (niet voor wind).