EUMETSAT Meteorological Satellite Conference 2022 in samenwerking met het KMI

Deze week van 19 t.e.m. 23 september 2022 gaat de 'EUMETSAT Meteorological Satellite' conferentie door in Brussel, dit in samenwerking met het KMI. De nadruk van de conferentie ligt op de voordelen van de nieuwe generatie satellieten, waarvan de eerste dit jaar nog naar de ruimte zal vertrekken.

Revolutionaire weersatelliet helpt levens te redden

De Europese landen en hun economieën profiteren rechtstreeks van een nieuw meteorologisch satellietsysteem, Meteosat Third Generation, dat later dit jaar wordt gelanceerd.

In de huidige context van klimaatverandering komen extreme weersomstandigheden steeds vaker voor. Dit heeft invloed op heel Europa. De overstromingen tijdens storm Bernd in de zomer van 2021 maakten meer dan 180 slachtoffers in Duitsland en België en veroorzaakten voor miljarden euro’s aan schade. Daarnaast zullen de gevolgen van de recorddroogte en branden van de zomer van 2022 nog lang nazinderen.

Het Europees Milieuagentschap schat dat het weer en klimaatgerelateerde gebeurtenissen tussen 1980 en 2022 circa 520 miljard euro schade veroorzaakten in Europa. In dezelfde periode vielen circa 145.000 dodelijke slachtoffers.

EUMETSAT Directeur-Generaal Phil Evans zegt: “Het Meteosat Third Generation (MTG) systeem is het meest complexe en innoverende geostationaire meteorologisch satellietsysteem dat ooit is gebouwd. Deze miljardeninvestering heeft tot doel in de lidstaten meteorologische diensten aan te bieden met veel meer accuraatheid, waardoor levens, eigendommen en infrastructuur kunnen worden gespaard. Het systeem zal letterlijk levens redden.”

De eerste satelliet van het systeem wordt eind dit jaar gelanceerd. Deze satelliet maakt elke 10 minuten beelden met een hogere resolutie en meer precisie van Europa en Afrika.

Directeur-Generaal, Daniel Gellens, van het KMI (links) samen met Directeur-Generaal, Phil Evans, van EUMETSAT (rechts) (credits: EUMETSAT).

Daniel Gellens, Directeur-Generaal van het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België, zegt: “Eens het MTG-systeem volledig operationeel is, zal het ons ook helpen om vanuit de ruimte de volledige levenscyclus van een storm te volgen. En dat is een primeur. We zullen de eerste tekenen van instabiliteit in de atmosfeer kunnen detecteren voordat wolken worden gevormd, de ontwikkeling van stormen monitoren en bliksemactiviteit volgen. Dit is een erg belangrijke ontwikkeling en we werken samen met EUMETSAT om de gegevens van MTG optimaal te kunnen gebruiken.”

Het MTG-systeem bewijst wat met internationale samenwerking allemaal mogelijk is. Een dergelijk systeem zou één van de EUMETSAT-lidstaten nooit zelf kunnen uitrollen. Dankzij de gezamenlijke expertise en industriële mogelijkheden is dit wel mogelijk. De Belgische expertise op wetenschappelijk en industrieel vlak was erg belangrijk voor de ontwikkeling van dit systeem.

Illustratie van een Meteosat Third Generation satelliet in een baan om de aarde (credit: EUMETSAT).

Meer info over MTG

·        Als de MTG-ruimtetuigen volledig operationeel zijn, bestaat een constellatie uit drie satellieten – twee voor beelden en een voor peilingen – in een geostationaire baan op 36.000km boven de aarde.

·        EUMETSAT bedient de satellieten, verwerkt de gegevens van de instrumenten en deelt deze gegevens met de lidstaten en andere gebruikers over de hele wereld.

·        Op volle capaciteit produceert het MTG-systeem minstens 50 keer meer gegevens dan het Meteosat Second Generation systeem.

·        Elke 150 seconden wordt een beeld van Europa gemaakt en elke 10 minuten een van Europa en Afrika (de hele as). De Meteosat Second Generation satellieten die nu gebruikt worden, maken elke 5 minuten een beeld van Europa en elke 15 minuten van Europa en Afrika.

·        De Lightning Imager observeert continu bliksems over de hele as, tussen de wolken en tussen de wolken en het aardoppervlak, wat zorgt voor veiliger vliegverkeer.

·        De Infrared Sounder detecteert instabiliteit in de atmosfeer, nog voordat zich wolken hebben gevormd. Dit zal de eerste keer zijn dat EUMETSAT een infrarood peilinstrument heeft aan boord van een satelliet in een geostationaire baan.

·        De Copernicus Sentinel-4 zal aan boord van de MTG sounder de luchtkwaliteit boven Europa observeren.

·        Voor MTG werd een goedgekeurd budget vrijgemaakt van 2,9 miljard euro (economische gegevens van 2022).

Zie https://www.eumetsat.int/media/50004 voor meer informatie

Cookies opgeslagen