Sinds begin september zijn er in de staat California (VS) hevige bosbranden gemeld. Deze bosbranden zijn zo intens dat ze zelfs in de waarnemingen van verschillende weerinstrumenten in Europa detecteerbaar zijn. Ook met het blote oog kan het effect van de branden waargenomen worden, bijvoorbeeld bij zonsopgang en -ondergang, wanneer stofdeeltjes (ook aerosolen genoemd) afkomstig van de branden voor een schijnbaar intens rode zon zorgen.
KMI-wetenschappers onderzochten of er deeltjes van deze branden in België te detecteren waren op grote hoogte met behulp van ceilometers. Deze instrumenten maken gebruik van een lichtbron (bijvoorbeeld een laser) om de hoogte van de bepaalde atmosferische deeltjes te bepalen.
In Ukkel konden we op 12 en 13 september op respectievelijk 3 en 6 km hoogte aerosolen afkomstig van de bosbranden in Californië waarnemen, zoals aangeduid op de figuur hieronder.
Een andere manier om de verplaatsing van deze deeltjes weer te geven, is aan de hand van een dispersiemodel, die de verspreiding van een specifiek type deeltjes weergeeft. Om het effect van de bosbranden over het ganse noordelijk halfrond in kaart te brengen, werd de verspreiding van fijnstof (PM2.5) gesimuleerd. Er zijn momenteel veel branden actief!
De impact van bosbranden op de atmosfeer wordt ook steeds gesimuleerd en voorspeld door onze collega’s van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS). Ze beschikken op hun website over een pagina waar voorspellingen van aerosolen beschikbaar zijn. Zij publiceerden ook een artikel over de ongeziene schaal en intensiteit van de bosbranden in de VS waarvan de rook Europa bereikte.
Meer informatie is ook beschikbaar op volgende websites:
Eumetsat (Europese organisatie voor de ontwikkeling en het beheer van weersatellieten)
AC SAF (Eumetsat satellite application facility on atmospheric composition monitoring)